Ingen begriper varför grundskoleelev blev polisanmäld av sin rektor för fildelning

by

På tisdag är det en rättegång mot en fildelande 15-åring från Göteborg.

Det är en obegriplig rättegång.

Jag har försökt förstå varför 15-åringen alls blev polisanmäld. I korthet går killen på en skola som gett honom en laptop. På denna har han laddad hem några filmer och dragit på sig en del virus. Virusen uppmärksammades av IT enheten i Göteborg varpå datorn togs i beslag för undersökning. På något sätt får rektorn på skolan reda på det här och också att killen fildelat filmerna.

Hon väljer då att polisanmäla sin elev. För fildelning.

Fullständigt obegripligt. Jag förstår det inte.

Läser man förhörsprotokollen så ställer även polisen sig undrande. Sista frågan i förhöret med IT-teknikern:

– Varför polisanmälde ni denna händelse?

Varpå IT-teknikern svarar:

Det var rektorn som valde att göra polisanmälan.

Såå… vad tror denna rektor att en dator är egentligen? En förvuxen miniräknare kanske, som hon har rätt att ha kontroll över?

Jag blir gråtfärdig… det är inte för att slippa papper som vi ska införa elevdatorer i skolan, utan för att ge alla barn en bra chans och en god grund till det  gränslösa informationssamhället. Inte för att de ska förslavas under upphovsrättsoket utan för att de så småningom själva ska bidra till och utveckla både vår kultur och vårt samhälle. Vägen till lärande går alltid genom kopierande av andra och är därför i grunden positivt och inget som ska polisanmälas av en skola.

Följ rättegången här och stöd kampen för ett samhälle där fildelning för grundskoleelever inte bara är lagligt utan även uppmuntras av skolorna och dess rektorer.

Etiketter: ,

5 svar to “Ingen begriper varför grundskoleelev blev polisanmäld av sin rektor för fildelning”

  1. Niklas Starow Says:

    En rektor ska väl ändå vara den som förbereder ungdomarna för vuxenlivet, inte förstör deras framtid?

    • A Says:

      Skulle vara intressant att höra rektorns bild av det hela. Typ har hon fått skäll för att folk fildelar på skolorna av sina chefer/IT-chefen?

  2. Isak Gerson (@IsakGerson) Says:

    Det är ju förresten det som är det coola. Datorn ÄR ju en förvuxen miniräknare. Ändå är den så kraftfull. Precis som vi människor, elefanter och örnar har utvecklats från encelliga organismer har datorn och internet utvecklats från simpla miniräknare. Reaktionärer som rektorn tycker inte om den stora kraften i datorer. Det här är en evolutionär revolution.

  3. Clementine Says:

    It’s genuinely very complex in this full of activity life to listen news on Television, therefore I simply use internet for that purpose, and get the latest news.|

Lämna en kommentar