Patent är skadlig äganderätt

by

Patentparasiterna hindrar andra i arbetet.

95% av alla svenska patent blir aldrig en produkt, en innovation. Vad händer med alla dessa patent som aldrig blir en produkt?  I bästa fall så lanseras en produkt som gör intrång på patentet.

Plötsligt är ditt patent då värdefullt igen. Varför? Jo, du kan stoppa produkten som tjänar pengar från att säljas. Ditt patent ger dig nämligen ensamrätt på marknaden.

 • Vi har alltså en situation där du inte förmår tjäna pengar.
 • Någon annan lyckas tjäna pengar.
 • Du tvingar med patent denne att dela med sig av sina pengar till dig. 

Detta är det vanligaste scenariot för ”lyckade” patent. Låt mig ta ett exempel:

 • Ett svenskt företag skulle göra ett handikapphjälpmedel som styrde en markör efter ögonrörelserna. Företaget lyckades inte kommersialisera det. Däremot lanserade några år senare ett japanskt företag en handhållen videokamera som fokuserade på det du tittade på. Klirr i kassan för det svenska företaget som inte kunde ta fram en säljande produkt.

När företag som gör bra säljande produkter, tvingas betala utpressningspengar till företag som inte kan, borde fler än jag själv vara orolig. Efter murens fall såg vi vad som händer med den typen av kommunistiska samhällen där konkurrans ersätts med planerade monopol. Det blir inte mer resurser på sikt utan de stagnerar och blir gråa misskötta betongghetton som folk flyr från.

Patent är alltså äganderätt till en marknad. Äganderätt har sina fördelar, men äganderätt till en marknad avskaffades formellt i Sverige 1846 då skråväsendet föll för industrialismen.

Det är nu hög tid att avskaffa även patentmonopolen. I praktiken omfördelar de pengar från lyckade projekt till misslyckade, och det är samhällsekonomiskt vansinne då utvecklingstakten stryps på allt från cancermediciner till skojiga mobiltelefoner.

Random bild från internet som illustrerar patentproblemet. Låt någon annan jobba ihop pengar till dig.

Annonser

Etiketter: , , ,

5 svar to “Patent är skadlig äganderätt”

 1. Fredrik Says:

  Patent, liksom upphovsrätt, är inte äganderätt. En bättre rubrik vore ”Patent skadar äganderätten”.

 2. Anders H. Says:

  Patent är en speciell form av äganderätt, på så sätt att den är tidsbegränsad. Patent handlas och överenskommelser sker på samma sätt som om det gällt åkermark. Du kan värdera och lämna patent som säkerhet, bestämma vem som får nyttja de etc.

  Upphovsrätten har dels normal äganderätt där du handlar och kommer överens om nyttjande, men också den idella rätten som du inte kan sälja i Sverige. Det gör den till ett litet annat djur, men

  ”If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.” – http://en.wikipedia.org/wiki/Duck_test

  Lite grävande i historiska dokument placerar också upphovsrätten under äganderätt, om än en speciell sådan – http://runeberg.org/nfbf/0757.html

 3. Patent och upphovsrätt är nyttjanderätt | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället Says:

  […] rätt att utnyttja uppfinningen kommersiellt. Dvs det är inte äganderätt utan nyttjanderätt vilket inte alla inser […]

  • A Says:

   Anders S Lindbäck skriver på sin blogg, se pingbacklänken ovan att patent är en nyttjanderätt, inte äganderätt. Eftersom mitt svar på hans blogg hänger ihop med Fredriks påstående att patent inte är äganderätt (och Anders S inte släppt igenom det ännu) så lägger jag med det här.

   A skriver:
   Din kommentar inväntar granskning.
   2011-09-09 kl. 18:57
   ”Genom patent så kan du få rätten att nyttja ‘uppfinningen’ under en begränsad tid – max 20 år – så länge som du fortsätter och betala patentavgiften till patentverket .”

   Patent ger inga rättigheter att utnyttja en uppfinning som du inte redan har. Gör du en uppfinning så kan du använda den direkt hur mycket du vill, inga tillstånd eller nyttjanderätter behövs.

   Patent är en mental och intellektuell inhängnad där du på ett papper slagit fast vad du anser dig äga, då du är den första som gått på den marken och insett värdet av den. Jmf engelskans Intellectual Property, intellektuell egendom. Egendom. Egen dom. Den mark som du bestämmer över. Och bara du. Jmf det med äganderätt och du ser att det har samma betydelse.

   Har du ett patent kan du sälja nyttjandet till det som du nu bestämmer över. Kallas normalt att du licensierar patentet till någon. Denne får en nyttjanderätt, oftast på en begränsad marknad, men inte äganderätt.

   Kan man stjäla ett patent? Svaret är Nej, man kan inte stjäla intellektuell egendom, man kan bara använda den, så där är vi helt överens. /A
   Svara

 4. Ersätt markägande med nyttjanderätt till mark | Svensson Says:

  […] Media: DN1, 2, 3, Sherpa, Piratenanders, Läs även andra bloggares åsikter om Demokrati, Mark, Markägande, Skogsmark, Jordbruksmark, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: