Avskräckning fungerar med höga straff – PP, TPB och cannabis

by

Inom Piratpartiet förs ofta debatter om man ska legalisera innehav av narkotika.

”Uppenbarligen fortsätter människor att testa cannabis fast att det är olagligt.” och ”Repression gör inte människor drogfria.” är åsikter som förs fram. Som här i Sundsvalls Tidning.

Jag är en ganska feg människa i de flesta sammanhang, och har därför i diskussioner hävdat att det där är fel, hot om straff fungerar avskräckande. Iallafall på mig.

Lite cyniskt kan tyckas, men rättsväsendet, Rättighetsalliansen och Piratpartiet styrelse med rätt mycket förståelse från sina supportrar har visat att jag inte är ensam. Hot om straff fungerar.

På Wikipedia kan man läsa följande –

Allmänpreventiv avskräckning fokuserar på allmänpreventiva åtgärder mot brott genom att statuera exempel med enskilda brottslingar. Den enskilde gärningsmannen är inte fokus för det förändrade beteendet, istället får brottslingen sitt straff inför allmänheten med syftet att avskräcka andra från att begå samma brott i framtiden.

Detta var vad Sveriges rättsväsende gjorde mot TPB-killarna. Man offrade några liv för det allmännas bästa helt enkelt.

Individuell avskräckning, en individualpreventiv åtgärd, fokuserar på individen i fråga. Målet med sådana bestraffningar är att avskräcka brottslingen från framtida brottsliga handlingar genom att skapa insikt i konsekvenserna.

Detta var vad antipira… Rättighetsallisansen nu gjorde mot Piratpartiet och de enskilda medlemmarna i styrelsen.

Effekten känner vi till. ( Gårdagens blogginlägg )

Så hot om straff minskar benägenheten att begå brott. Åter till wikipedia och ett försök att knyta ihop säcken:

Avskräckningseffekten mot brott fungerar om straffhotet överstiger den lustupplevelse eller vinning (nytta) som gärningsmannen kan få genom att begå brottet.

Samtidigt indikerar forskning att man inte kan se något starkt samband mellan straff och cannabisanvändning. (International Journal on drog policy)

Givet detta så är det helt klart att straffhotet inte överstiger lustupplevelsen. Logiken ger alltså att straffen helt enkelt inte är tillräckligt höga för att få en avskräckningseffekt.

Någon som vill gissa var straffnivån bör ligga?

Annonser

Etiketter: , ,

4 svar to “Avskräckning fungerar med höga straff – PP, TPB och cannabis”

 1. jeffer Says:

  Avskräckning kan fungera som du säger i enskilda fall och om det i övrigt råder ett rimligt samförstånd i samhället.

  Men det gäller absolut inte alltid och under alla omständigheter.

  Makten har alltid velat behålla och stärka sin makt och använder avskräckning för att hindra andra att ta den. Trots det förlorar ibland den gamla makten mot upprorsmännen även vid användandet av den mest extrema avskräckning.

  Katolska kyrkan, det Spanska imperiet hade fortfarande varit hegemonier om avskräckning hade varit det effektivaste medlet mot uppror. På samma sätt hade varken Förenta staterna, Holland eller Irland i dag varit fria stater om deras innevånare alltid underordnat sig lagarna i fruktan för straff. Ingen av dagens protestantiska kyrkor hade existerat.

  • Anders Says:

   Spanien och katolska kyrkan har troligen själva öppnat för tider när de är lättare att ”besegra” genom dåligt ledarskap.

   Själv funderar jag på varför Islam slogs tillbaka och nu mest består av korrupta stater som folk flyr från. Ungefär som svenska stormaktstiden som varade ännu kortare tid. Eller det sovjetiska imperiet som tack och lov gick och la sig frivilligt.

 2. Gustav Says:

  Du kan ju inte ropa på högre straff!

 3. Gustav Says:

  Straffet uppfostrar bara den som straffar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: