Mördade NATO Palme? del 4 – summering

by

2:a världskriget förödde stora delar av Ryssland, vilket fick de att anamma en doktrin om att anfall är bästa försvar.

Det är dags att summera inläggen om den här teorin.

Del 1. Om Sveriges och Nordens nyckelposition i försvaret av Väst. Länk.

Del 2. Om Sveriges vana att inte hjälpa grannländerna vid för stor militär övermakt. Länk.

Del 3. Om kärnvapenhoten mot Sverige så länge vi i hemlighet stödde NATO. Länk.

Anders Jallai har skrivit två kompletterande artiklar på Newsmill om delar av denna teori. Stark koppling mellan Stay Behind och Palmemordet  och Underrättelsetjänsten misstänkte Palme för landsförräderi.

Om Jallai och andra fokuserat på NATOs motiv att bli av med Palme, så framträder istället en för mig ny bild av Palme.

Inte som landsförrädaren, utan som personen som försöker rädda Sverige undan ett kärnvapenanfall vid en konflikt mellan de två stora maktblocken och deras allierade. Eftersom Sovjet lärt sig läxan från andra världskriget där stora delar av Ryssland föröddes (se kartan ovan) skulle de slå till först vid ett krigsutbrott, med massiva kärnvapenanfall med kortdistansvapen. Det inkluderade attacker mot Sverige och vår infrastruktur, försvarsanläggningar och troligen städer för att hindra en mobilisering.

Där underrättelsetjänsten utbildas i USA och anammar en NATOiansk världsbild där Sverige som nation bara är en pusselbricka i kampen mot världskommunismen så värnar Palme genuint om att hålla Sverige utanför tredje världskriget genom att ompositionera Sverige mellan blocken. Han börjar föra en eftergiftspolitik mot Warzawapakten som om det fullföljts hade hållit Sverige och Norden utanför en konflikt. Där SÄPOs chef och militärer fokuserar på småsaker så framstår Palme som en större strateg och spelare med den hand som han och Sverige tilldelats.

En fullföljd eftergiftspolitik från Sverige och Nordens sida hade dock gjort försvaret av västeuropa omöjligt, vilket är ett rationellt skäl för NATO att faktiskt ingripa i Palmes planer. Om det skett eller inte kan vi nog först få reda på när NATOs arkiv kan tänkas offentliggöras, vilket förmodligen dröjer en hundra år.

Den andra starka teorin om en ensam beväpnad galning som stöter på Palme en mörk kväll, sliter fram sin revolver och skjuter honom kan man inte heller avfärda. Mordet på Anna Lindh var oerhört tragiskt och skedde ungefär så. Wikipedia.

Använder man Occams rakkniv och ställer de här två teorierna mot varandra finns det inget givet svar idag.

 

 

 

 

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: