Mördade NATO Palme? Del 3 – SÄPO-chefens historia

by

Hittade en intressant artikel på Newsmill där en tidigare SÄPO-chef , Olof Frånstedt, skriver om de olika motiven och grupperingarna som misstänkts för Palmemordet. Länk.

CIA och MI6, britterna, var tveksamma till Palme. Han hade ju varit engagerad i CIA under sin studietid och i arbetet med de västeuropeiska studentorganisationerna. När han sedan blev partiordförande och statsminister upplevdes han som flat mot Sovjet och man visste att det fanns en rak kanal mellan KGB och en person i Palmes omedelbara närhet.

Detta gjorde att det fanns en osäkerhet och ett missnöje hos de västliga underrättelsetjänsterna men jag är helt säker på att skottet inte kom därifrån. Sverige var en allierad och det politiska priset skulle ha varit skyhögt om ett sådant dåd skulle ha avslöjats. Därtill hade det inte varit något praktiskt sätt att lösa ett politiskt problem, då skulle man ju ha tvingats till politiska lönnmord varje gång man var missnöjd med en regering.” 

Sverige var alltså en allierad. NATO-teorin jag leker med här bygger på att Sverige och Palme var på väg att överge den alliansen, vilket Olof Frånstedt själv säger i en annan intervju, i tidningen Fokus, för drygt ett år sedan. Länk.

Olof Frånstedt, i Fokusintervjun.

Jag misstrodde honom [Palme, red anm] för att han försökte få oss att avbryta samarbetet med CIA och in­leda ett samarbete med KGB. Den statschef som säger så är i ryssarnas garn eller rör sig åtminstone inom deras intressesfär. Det tydde på att han hade för avsikt att ändra det svenska försvarsbeslutet som slog fast att hotet mot Sverige kom från öst – vilket styrde vårt arbete. Sverige tillhörde västsidan, även om vi inte var med i Nato. En statsminister ska inte driva sin egen utrikespolitik, men det gjorde Olof Palme.

Längre ner i intervjun säger Olof F. följande:

Vi drevs av att vi visste vad en kommunistdiktatur var. Vilket Olof Palme uppenbarligen inte visste.

Du menar att er bedömning av situationen var realistisk?

– Javisst. Vilket bekräftades bland annat av den tjeckiske general, »Sjenja«, som hoppade av, placerades i Wiesbaden och som vi fick möjlighet att förhöra innan han transporterades till USA och han kunde berätta om den sovjetiska invasions­planen mot Sverige. Vi visste genom vårt underrättelsearbete hur ryssarna förberedde sig för detta, i stort och i detalj.”

Här måste jag nog ta en lite paus, vad är det han säger?

[… konstpaus …]

Olof F. , och därmed också Palme som informeras regelbundet, vet alltså hur Warzawapaktens anfallsplaner mot Sverige ser ut. De vet att Warzawapakten vid ett krigsutbrott kommer att preventivt spränga ett 30-50-tal kärnladdningar enbart i Sverige för att kunna ta sig fram och säkra Nordnorge och Öresund. De vet att det smyger omkring ubåtar med kärnvapentorpeder utanför våra örlogsbaser  ( U137s grundstötning ). Vad kommer NATO att göra för att hindra detta? när Sverige är atombombat sönder och samman? Ganska troligen kommer de att försöka slå tillbaka anfallsstyrkorna innan Öresund och Nordnorge fallit, eventuellt med samma mynt, landet är ändå radiakförgiftat till döds.

Palme och regeringen visste nog vad en kommunistdiktatur var. Men, en svensk regering och dess statsminister kanske hellre väljer att ställa Sverige utanför ett tredje världskrig och bli något av ett Finland, i utkanten av ett sönderbombat Europa. Det gör man genom att bygga rätt allianser redan innan ett krigsutbrott och ta bort incitamenten för och möjligheterna till atombombningar av Sverige. Regeringen gör troligen den helt korrekta bedömningen att Sverige kan stå utanför ett tredje världskrigs atombomber om vi låter Warzawapakten ta sig fram obehindrat över vårt område och det inte finns möjlighet för NATO att bekämpa de med atomvapen lagrade i Norge respektive Danmark.

Med den bakgrunden är det inte så konstigt om den svenska regeringen faktiskt hade för avsikt att ändra en del hemliga svenska försvarsbeslutet, vilket Olof F. alltså anklagar Palme och dåvarande regering för.

Regeringen gör det inte för att de inte vet vad en sovjetisk diktatur är, vilket Olof F, verkar tro, utan för att Sovjet var för militärt starkt, precis som Pressuen var 150 år tidigare i Dansk-Tyska kriget, vilket gjorde att den svenska regeringen struntade i vår kungs utlovade hjälp till Danmark den gången.

Som jag skrivit i tidigare blogginlägg skulle ett kärnvapenfritt Norden betyda att NATOs försörjningslinjer mellan USA och Europa inte skulle gå att upprätthålla, att ett större antal  Sovjetiska ubåtar skulle nå USAs ostkust från Murmansk samt deras Östersjöflotta inom en vecka jaga utanför England och Europa, dessutom med en strike-first doktrin innehållande kortdistanskärnvapen.

Att västs försvar kraftigt skulle försvagas om Norden ställde sig neutrala, tror jag att Palme och den svenska regeringen kallt räknade med. Det var ändå någon annans problem. NATOs problem.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: