Mördade NATO Palme? Del 2 – Vådan av dåliga allianser.

by

Expressen skriver lite mer om Stay-Behind-rörelsen och låter ansvariga avfärda att det skulle funnits svenska extremister inom den. Det är nog riktigt.

Jag skrev lite om NATO (North Atlantic Treaty Organization) för någon dag sedan och hur det försvarssamarbetet över Atlanten skulle bli omöjligt om de nordiska länderna valde att genomdriva en kärnvapenfri neutral zon. Länk. Min bärande tanke där är att de nordiska länderna helt enkelt kastar in handduken vid ett eventuellt krigsutbrott, vilket hade sparat stora delar av befolkningen från kärnvapenkrigets fasor. Hellre röd än död så att säga. Den svenska politiken under andra världskriget hade visat att Sverige skulle kunna hålla sig undan ett världskrig med lite eftergifter till den för tillfället starkaste spelaren. Danmark och Norge skulle också kunna göra det om de var kärnvapenfria. Fanns det kärnvapen där så skulle NATO kunna försvara sina ställningarna ganska effektivt med egna kortdistanskärnvapen, vilket i sin tur kräver att de slås ut av Warszawa-paktens kärnvapen. En ond cirkel helt enkelt som skulle utplånat en stor del av vår befolkningen. Men ömsesidig destruktion är också grunden i terrorbalansen.

Någonstans i bakhuvudet hade jag en historia om att såna här försvarssamarbeten som NATOs är rätt vanskliga och inte mycket att lite på när det verkligen gäller om de inte är skrivna i sten, eller om ens allierade faktiskt har något att vinna på att inte lägga sig i. Bästa exemplet är från de tysk-danska krigen i mitten på 1800-talet, när Schleswig-Holstein bryter sig ur Danmark och går med i det blivande Tyskland. Sveriges kung hade under inflytande av skandinavismen lovat bistå Danmark militärt,  men regeringen vågar helt enkelt inte ge sitt utlovade stöd till danskarna för att Preussen helt enkelt vuxit sig för starkt. Danskarna fick helt enkelt klara sig själva, vilket de inte gjorde. Länk.

Från att ha varit en förtäckt NATO-medlem, så började Sverige under Palme bryta sig loss och förorda en riktig neutralitet i händelse av krig, för det hade verkligen gynnat oss. Det och den svenska tanken på att ensidigt avrusta Danmark och Norge skrämde nog en och annan NATO-medlem rätt rejält.

Det finns en passus i Machiavellis Fursten som behandlar något liknande. Cesare Borgias strategiska avrättning av sin egen mycket ”dugliga” ståthållare Remirro de Orco.

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Mördade NATO Palme? Del 2 – Vådan av dåliga allianser.”

  1. best samsung galaxy s3 cases Says:

    Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to
    shoot you an email. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

  2. iphone 4 cases Says:

    It’s impressive that you are getting ideas from this post as well as from our argument made at this place.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: