Mördade NATO Palme?

by

Ett för mig nytt Palmespår presenteras i dagens DN. Länk. För en gångs skull finns ett motiv som logiskt skulle kunna motivera det mordet.

Palme var på väg till Moskva och avtalsförhandlingar med Sovjet vilket troligen gällde att Sverige skulle ställa sig utanför ett krig, och eventuellt få med sig Norge och Danmark. För Sveriges del skulle det innebära att vi slapp kärnvapen och invasionshot, vilket för Sverige skulle vara riktigt bra. Warszawapaktens försvarsplaner innebar nämligen blixtanfall med en 30-50 kärnvapen mot svenska städer samtidigt som västeuropa fick smaka 3000 ytterliggare kärnladdningar. Länk och lite tidsanda från Alphaville och min tonårstid.

För svenska folket hade ett icke-angreppsavtal med Warszawapakten inte varit något konstigt. På pappret och i sinnet var vi neutrala, så inrikespolitiskt, ekonomiskt och politiskt fanns bara vinster för svensk del med ett sådant avtal ”på riktigt”.

Sveriges flygplatser är sedan 2:a världskriget byggda för att ta emot Nato-flyg, våra ubåtsofficerare utbildades på Nato-ubåtar och FRA:s personal är fortfarande tränad i USA. Ett byte av försvarsdoktrin från denna ”hemliga” plan till att faktiskt anamma den ”officiella” neutralitetspolitiken hade ställt till det rejält för Nato (Nord Atlantiska försvarspakten). Se även nyligen utkomna Den Dolda Alliansen.

Kontrollen över Östersjöns utlopp har lett till krig i över 1000 år och Barents hav hade nu blivit lika viktigt för Sovjets flotta i Murmansk. Se bilden från Warszawapaktens krigsplaner. Om Danmark, Sverige och Norge skulle ställa sig utanför ett krig, vilket på sätt och vis hände i 2:a världskriget, skulle Europa kunna isoleras från amerikanska fartygskonvojer och inte kunna hållas speciellt länge, på fem veckor skulle allt vara över.

Hade jag varit ansvarig i Storbritannien, Västtyskland eller Frankrike så hade jag inte gillat det här. Palmes eventuella kommande avtal hotade deras existens. Utan försvar av den norra flanken så var läget hopplöst för Västeuropa och det skulle troligen räcka med en begränsad kärnvapeninsats i Västtyskland för att tvinga alla länder till underkastelse. Palmes eventuella avtal hotade alltså själva kärnan i terrorbalansen. Det var därför helt otänkbart för Nato att låta Norge och Danmark falla/ställa sig neutrala. Vilket vi och de andra nordiska länderna faktiskt skulle tjäna enormt på vid en eventuell krigssituation där varje annan nation omedelbart skulle bombas sönder och samman av kärnvapen i en pre-emptive strike.

Riktigt bra motiv finns alltså för ett Nato-ingripande i Palmes neutralitetsplaner och tankar på en nordisk kärnvapenfri zon. Tidpunkten för mordet är tydligen en vecka innan förhandlingarna med Sovjet skulle dra igång på riktigt.

Etiketter: ,

Ett svar to “Mördade NATO Palme?”

  1. Mördade NATO Palme? Del 2 – Vådan av dåliga allianser. « PPII Says:

    […] skulle bli omöjligt om de nordiska länderna valde att genomdriva en kärnvapenfri neutral zon. Länk. Min bärande tanke där är att de nordiska länderna helt enkelt kastar in handduken vid ett […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: