Hitlers tid på SVT

by

SVT sände ett alldeles utmärkt program kallat ”Hitlers tid” i förrgår. Del 1 handlar om vägen till makten, och trots att man hört den några gånger är det några detaljer som jag inte sett tidigare.

 • Fransmännens beteende, och speakertexten om att de behandlade tyskarna som en av sina kolonier mellan världskrigen. Bilderna på svältande frysande tyskar i jordhålor, när fransmännen ockuperar Ruhrområdet och lägger beslag på allt deras kol fick det att koka inom mig.
 • En stor del av östra Tyskland tillföll Polen efter första världskriget. Hitlers invasion av Polen blir därmed begriplig eftersom han vill samla de tyska rikena. Vare sig de vill det eller inte som i Österrikes fall.
 • Mängden vapen och alla dessa frikårer som sprang omkring och attackerade varandra. Beväpnade nazister, beväpnade kommunister, beväpnad militär och beväpnad polis, samt ett dussintal andra organisationer. Vilken blodig röra.
 • Dessa återkommande tidningsartiklar om att Hitlerismen nu var besegrad och död. Och att rörelsen kom tillbaka gång på gång för att sen till slut få en minoritetsregering(?) som raskt fängslade halva parlamentet.
 • De nazistiska riksdagsmännen var så unga. De påminde mycket om järnrörsgänget till ålder, men var 150 stycken.
 • Den nazistiska matematiken. Det gavs ett exempel som berör oss nu också då mycket upprepas i invandringsdebatten. Exemplet finns inne i filmen om ni spolar till 1.32.50.

Hur mycket kostar en skolelev staten per år?

En mental handikappad elev kostar samhället 18000 mark/år.

Genomsnittseleven kostar 320 mark/år.

De duktigaste eleverna kostar bara 125 mark/år.

Rätt svar är – samhället kan bara överleva om medborgarna är genetiskt sunda.

Här vet vi ju med facit i hand att siffrorna må vara riktiga, men slutsatsen och dess implementering inte är det. Något att tänka på ibland när människors värde för samhället bedöms.

Länk till SVT

Annonser

Etiketter: ,

3 svar to “Hitlers tid på SVT”

 1. /Peter Says:

  Ja och Henry Fords present till hitler på födelsedagen varje år 50.000$ huga vad mycket pengar, vad blir det idagens pvärde *20?
  Kan mycket väl varit det som var avgörande för partiet och att han orkade fotsätta.

 2. Per Says:

  När jag såg Hittlers tid blev jag uppriktigt sagt chockad. Sedan när forskare också nyligen har bekräftat att utrensningarna och fängslandet var mycket mer utbrett, att det fanns bl.a. runt 30 000 koncentrationsläger och ‘omskolningsläger’ mot ca 5000 man ansåg innan, börjar man inse vilken otroligt massiv apparat att utplåna oliktänkare och annorlunda det egentligen var. Ett jättelikt bedrägeri av ofantliga mått att råna, skända och förnedrat, och sedan mörda. Hoppas det inte återkommer, vilket det kan hända om vi blir blinda igen. T. ex. när girigheten löper amok…då försvinner människovärdet.

  • Anders H. Says:

   Såg den där siffran nu i veckan. Tror man ska ta den om 30.000 med en nypa salt. Tyskland har idag 11.000 kommuner, Europa kanske 10 gånger fler, och rimligtvis har det funnits institutioner i en hel del av dessa som fängslat folk på ett eller annat sätt. Att kalla de koncentrationsläger och omskolningsläger är nog att ta i eftersom en hel del borde varit mer av uppsamlingsplatser och lokala polisstationer för senare deportation. Jämför berättelserna om Ann Frank och även från den här svenske mannen som reser runt i skolor. http://sv.wikipedia.org/wiki/Anne_Frank#D.C3.B6den

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: