OSGi och internet of things är en dålig idé

by

Eftersom jag nu jobbat några år med olika internet of things prylar fick jag lite av en chock när vi pitchade en idé för några större Telecombolag någon vecka innan jul. Huawei trodde tydligen fortfarande på att man skulle ha en gateway i sin lägenhet som skötte om alla ens prylar. Jag fick flashbacks från det tidiga 2000-talet om OSGi Gateways. Nu läste jag ikapp lite lite på min ”att läsa”-lista, och hittar följande på Ericsson Labs teknikportal, och beware and behold! The dreaded OSGi gateway concept is back, it really didn’t die. http://labs.ericsson.com/blog/having-a-headache-using-legacy-iot-devices . Har bara en sak att säga. Om något inte funkade för 10 år sen, så lär det inte funka nu heller. Inget nytt har tillkommit till det konceptet!

Framtiden är helt enkelt internetkopplade system utan gateways, gärna via en wifi-brandvägg som enheterna kan komma åt sina olika tjänsteleverantörer med ute på nätet, men inte en hemmacentral som ska fixa grejen. Det är så urbota korkat liksom. I hemmet kommer det istället att vara 5-6 olika sensornätverk, varav de flesta senare kopplar sig via wifi direkt till tjänstleverantörernas servrar ute på nätet som ligger som VPSer i Amazons moln. Wifi-verkar ha mognat på sistone, man trycker på en knapp på wifi-routern, och en knapp på enheten hemma. Efter 3 minuter är allt ihopkopplad och man slipper bry sig om nätverksinställningar och annat meck. Voilá!

Ute på nätet pratar sedan sensornätet direkt med REST-apier hos tjänsteleverantörernas webservar som inte alls är webservar för vanligt content, utan intelligenta kommunikationssystem. De ser bara ut som webservrar, pratar som webservrar och drivs av Apache eller NodeJS. Hurra för HTTP!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: