Reflektioner runt kommunikation – Mögelskola och bussning

by

Barnens skola har under lång tid haft problem med dålig lukt, och orsakade nyss rubriker som ”mögelskola rivs”. Under den senaste månaden så har kommunen jobbat hårt för att få fram en lösning i kommunens befintliga lokaler och informerat oss föräldrar om vad som kommer att ske. Det som förvånat mig är betoningen på ”informerat”, när det väl visade sig att huset var sjukt och i princip bortom räddning.

Vi har blivit informerade om att våra barn ska samlas ihop på morgonen och därefter bussas till två olika skolor, varav den ena låg på landet och den andra var raka motsatsen till nuvarande skola som är liten, gullig (nåja) och mysig. Vi blev informerade om att kommunen inte kunde titta på ett annat förslag som föräldrarna jobbade med.  Vi blev informerade om att en politikers barn skulle jublat om de fått gå i en byskola på landet. Dagen efter fick vi läsa att samma politiker och tjänstemän varit i en annan stadsdel och informerat om att deras skola skulle rivas och provisoriskt ersättas med baracker. Vilket var det förslag vi jobbade med.

Det som jag upplevt var att kommunens politiker och tjänstemän aldrig lyckades förklara sina resonemang och problem, utan tryckte ner en lösning i halsen på föräldrarna. Helt utan dialog. Nog för att föräldrar i Lund är ovanligt måna om sina barns skolgång, men bristen på dialog var besvärande. Speciellt som det aldrig gavs en förklaring till varför man inte ville ha en dialog.

Annonser

2 svar to “Reflektioner runt kommunikation – Mögelskola och bussning”

  1. Jerker Andersson Says:

    Hej Anders,

    Det där med mögel i skola och bristande eller felaktig info. från kommuntjänstemän är inget som bara Lund ståtar med. Gällande den info som kommunerna ofta får från s.k. mögelexperter så ges tyngdpunkt på något som man kallar riskkommunikation, istället för att det snabbt koncentreras på åtgärder. Kommunerna blir vidare tillsagda att inte vidta panikåtgärder och eftersom kommunerna med bristande kompetens kring fukt och mögel i skola har tolkningsföreträde hur de ska hantera det uppkomna så blir det likt sirapsburk istället, inget händer förrän arbetsmiljövetket går in. Man struntar bl.a. i att följa den s.k. försiktighetsprincipen som står på pränt i miljöbalken. Denna ska kommunens miljökontor se till att kommunen följer men miljökontoret finns ju i kommunhuset så de sitter alla i knäet på varandra. Fungerar inte ser vi i många fall. Har påbörjat att informera om det via sidan.www.lfs-web.se/mogel-skola.htm Läs gärna igenom och ge även om du vill lite feedback vad som hänt i ert fall så kan vi skriva även om detta.

    • PP2 Says:

      Tack för kommentaren, ska kika in på er sida när saker lugnat sig på jobbet. Just nu har vi en ny skola så vårt problem är tillfälligt ur världen så prioriterar andra saker just nu tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: