Wikileaks – tips om hur man stänger en svensk sajt

by

För er som har missat det så är Wikileaks i Sverige, och det streamas tydligen direkt här, även om jag inte får någon bild, utan bara kass ljud.

Sydsvenskan har tidigare pratat med myndigheterna om möjligheterna att stoppa Wikileaks.

Även om USA skulle komma med en officiell begäran så låter det såhär idag –

”Innan JK har avgjort det kommer polisen inte att göra någonting, säger Anders Ahlkvist, biträdande chef för IT-brottssektionen på rikskriminalpolisen i Stockholm.”

Men, vi har hört liknande saker förut, och då tänker jag framförallt på tillslaget mot Pirate Bay, som ett halvår innan tillslaget var helt lagligt enligt åklagaren. Så, om någon främmande makt skulle tycka att det behövs. Här är lite tips till polisen:

 • Alkoholrassia. Under förevändning att det förekom alkoholförsäljning så gjorde polisen en rassia mot Utkanten i Malmö två veckor innan toppmötet i närliggande Köpenhamn. Då beslagtog man datorer även i utrymmen som ligger bredvid. Man kan även ta dit poliser som har just IT-kompetens. Opassande sammanfattade. Det blir en del skriverier i lokalpressen, men inte så mycket mer.
 • Medhjälp till fildelning. The Pirate Bay höll till i PRQ’s lokaler. Med hänvisning till detta så släpade polisen iväg med samtliga servrar i hela serverhallen. Inklusive de Tjetjenska som nämns i sydsvenskan artiken. Det blir skriverier i all världens press. Politiskt omöjligt innan valet den 19:e september, då hela valrörelsen skulle komma att handla om fildelning och vi vet hur det gick sist.
 • Barnporr. Alla hatar barnporr, även Piratpartiet. Politiskt möjligt, men alltför lätt att genomskåda. Tidigare försök har inte lyckats, för det saknas konkreta bevis och folk är på sin vakt.
 • Bevisprovokation. Antipiratbyrån använde en infiltratör som planterade bevis för att komma in i serverhallarna hos Bahnhof. Det ger möjlighet till tillslag, men resulterade för antipiratbyråns del i en del dålig publicitet. Om än relativt begränsad.

Men, vad har USA för anledning att stänga ner Wikileaks i just Sverige just nu? Förmodligen är det bättre att Wikileaks finns i Sverige, än i något annat land. Vi är hyfsat neutrala men reagerer snabbt om USA behöver det. Vi har FRA och kapacitet att övervaka och lagra vem och vad som skickar upp saker. Vi har också trupper i Afghanistan, vilket gör att vi med hänsyn till rikets säkerhet kan stänga ner i princip vad som helst som rör just Afghanistan. Så mitt bästa tips är att låta Wikileaks ligga på svenska servrar, och om det behövs –

 • Ring ett samtal till operatören. Det har SÄPO gjort förr när svenska intressen är hotade, och då försvinner saker från nätet. Även politiska partier. Det visar med all önskvärd tydlighet hur snabbt vi i Sverige kan stänga ner saker om det behövs.
Annonser

Etiketter: , , ,

4 svar to “Wikileaks – tips om hur man stänger en svensk sajt”

 1. Tweets that mention Wikileaks – tips om hur man stänger en svensk sajt « Piraten Anders -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, piratenanders. piratenanders said: Wikileaks – tips om hur man stänger en svensk sajt: http://wp.me/pFGpc-gC […]

 2. E-mannen Says:

  Du glömde ett sätt:
  * Låta kommunanställda gå på en egen holy crusade ala Björn Fries runt millenieskiftet.
  ”Efter många turer av tung lobbyverksamhet nådde Fries och Eriksson sitt önskade resultat: Flashback var borta från Internet, både med webbplatsen Flashback.se, och som Internetleverantör. I”
  http://www.flashback.se/flashbacks/net/

  Jag tycker det är lite synd att denna historia inte lever starkare i PP:ares minne. :-/

  • Anders Hedberg Says:

   Japp, glömde den. Den är otroligt intressant på flera sätt, länken visar bara en del av det som hände, minns jag rätt hade man rejäla problem med nazister i Karlskrona och det var det som Björn Fries gav sig den på att stoppa. Lite AFA-varning helt klart, när han gick utanför demokratiska saker för att stoppa dem och använde ekonomiska argument för att få företagen att stoppa sidorna. Minns jag lite mer så var det på gång att dra igång en folkstorm mot företagen som levererade bredband också.

 3. Jonas Says:

  Flashback behöver inte någon sympati. Förutom att vara ett nazisttillhåll så var de en ganska impopulär kund bland ISPerna runt sekelskiftet på grund av hans extrainkomster att härbergera spammare via sin anonyma Internettjänst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: