Vad har gjorts i EU-parlamentet?

by

Under Kiviks marknad fick jag frågan vad Piratpartiet egentligen gjort under året i EU-parlamentet. Tyvärr har ju inte Amelia kommit in där som parlamentariker ännu, pga att Frankrike inte kan bestämma sig för vem de själva ska skicka. (Den som borde skickas enligt valresultatet tillhör tydligen inte det blocket som bestämmer och det blockerar allt).

Christian har ju dock varit igång ett år på riktigt och nu hittade jag en bloggpost av Henrik ”Hax” Alexandersson, hans medhjälpare, som just beskriver vad de jobbat med under året.

Inte så mycket konkreta saker att hålla fram, men det är ju också så att dessa frågor först om en 5 år når Sverige som tvingas lagstifta om de. Jämför datalagringsdirektivet som kommer i höst och som Boström var pådrivande för för ungefär 5-6 år sen. (trots att han hade andra order hemifrån vid det tillfället)

Här är väl min omskrivning av det Hax skriver:

Telekompaktetet – fildelare ska inte kunna stängas av. (egentligen handlade det från början om orimliga priser när man reser i Europa med mobilen, men sen las det in allt mer konstigt där)

Swift – banktransaktioner skeppas till USA för analys. Det blev inte riktigt så illa som det var från början.

ACTA – Vi har nu viss insyn i förhandlingarna med USA. Det är inte bara USAs mediaindustri som har det. Vi får se var det landar, men det var hotande nära att slå omkull allt vi vill runt upphovsrättsgrejer, bakvägen i hemliga förhandlingar om handelsavtal.

Upphovsrättsfrågor – Lobbyn ligger år före, men nu börjar de få lite motstånd.

Mer detaljer hos Hax alltså.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: