Fakta och tro – om att ändra åsikt

by

Valpejl.se låter riksdagskandidaterna svara på några frågor, bland annat ”Finns det en fråga där du ändrat ståndpunkt inom politiken?”. Förvånansvärt många, ungefär hälften, svarar faktiskt Nej på den frågan. Kika runt lite så ser ni själva 1, 2, 3…  .

Nu hittade jag via Slashdot en undersökning som faktiskt visar att om du missförstått något och presenteras för fakta så struntar du i det, om det är så att faktan inte förstärker din befintliga åsikt. Undersökningen är amerikansk och det är speciellt framträdande i frågor om invandring och brottsstatistik, där vandringshistorier och enstaka fall tas för intäkt att situationen blivit värre, när statistiken faktiskt pekar åt andra hållet. Mer om detta i en utskriven radiointervju med rapportförfattarna.

Osökt kommer man då in på Sverigedemokraterna som just fokuserar på dessa frågor. Nu senast under Almedalsveckan kom en SD-supporter förbi vårt Pirat-tält och beklagade sig över att invandrarna kostade så förfärligt med pengar. Runt en halv miljon/år och person sa han. Kan kanske stämma, men det han inte visste var att förstagenerationens invandrare ändå ger ett ekonomiskt överskott under sin levnad här. (Den statistiken är från Danmark) Det hoppas jag han tar in. Sagor från Livbåten har analyserat lite SD-bloggar i veckans bloggdebatt och de vanligaste påståendena där, bland annat dyker våldtäktsargumentet upp.

Nu vet ni iallafall att enstaka hemska fall inte är samma sak som statistik och fakta, även om det ofta används för att vinna politiska poänger.

Annonser

Etiketter: ,

6 svar to “Fakta och tro – om att ändra åsikt”

 1. Tweets that mention Fakta och tro – om att ändra åsikt « Piraten Anders -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, piratenanders. piratenanders said: Fakta och tro – om att ändra åsikt: http://wp.me/pFGpc-eI […]

 2. Christian Engström Says:

  Magnus Betnér skrev ett långt inlägg med massor av siffror, där kontentan var att Sverigedemokraternas snack om vad invandringen kostar bara är påhittad smörja.

  http://www.magnusbetner.com/2010/06/sverigedemokraterna-del-5/

  • Anders Hedberg Says:

   Tack för länken, otroligt bra. Man hamnar alltid i statistikdiskussionen med SD sympatisörer. Ska skriva ut det och ta med till Kiviks marknad så man slipper debatten.
   Tidigare har jag blivit lurad till att tro att den här statistiken inte finns när man haft dessa diskussioner, men han skriver otroligt klart rakt upp och ner, med både hänvisningar och alla motargument man hört.

 3. Kalle Vedin Says:

  Jag svarade faktiskt att jag inte hade ändrat åsikt om någonting. Anledningen var enklare än att jag inte var kapabel att lära mig något nytt — jag kom helt enkelt inte på någon fråga där jag hade ändrat åsikt.

 4. johan Says:

  Christian Engström: Hur är det med källkritiken egentligen? Magnus Betnér är komiker som saknar utbildning i nationalekonomi. Siffror i bland annat Sd:s skuggbudget kommer från Jan Ekberg, som är professor i nationalekonomi, som undersökt kostnaden för invandringen 2009 och kommer fram till en nettokostnad på 40-60 miljarder per år för invandringen. Magnus å andra sidan menar att vi stället tjänar miljarder på invandringen.

  Här är rapporten:
  http://www.eso.expertgrupp.se/Uploads/Documents/ESO%20rapport%203.pdf

  • Anders Hedberg Says:

   Johan, intressant länk med intressanta slutsatser. Båda Ekberg och Betner utgår från i princip samma SCB-material men de gör olika antaganden om hur mycket invandrarna konsumerar som jag förstår det.

   Slutsatens i Ekbergs rapport är att det samhällsekonomiskt i princip inte spelar någon större roll om vi har stor eller liten invandring, vilket påpekas på flera ställen.

   Den andra slutsatsen är att det är samhällsekonomiskt mycket lönsamt att sätta folk i arbete snabbare.

   Den tredje slutsatsen är att invandrare och infödda inte tar jobb från varandra. (Ekberg hänvisar i stort till en amerikansk studie)

   Sen finns en del annat som att det är många unga och barn som går i skolan som drar kostnader från det offentliga och att de även om de är födda här räknas in som invandrare. (krävs två föräldrar födda i Sverige för att inte räknas som invandrare)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: