Vem släcker din websajt? Nu reagerar danskarna.

by

Vem får släcka Socialdemokraternas websida?

Hans Donnerborg tipsar mig om att de danska politiska partierna nu börjar förstå konsekvenserna av den danska dom mot operatören Telenor som avkunnades nyligen.

Ett enkelt påstående om att en sajt (TPB) begår upphovsrättsintrång leder till att operatören tvingas koppla bort sajten. Utan att websajten ens meddelas om det.

Läs mer här och här på Comon.dk

Inte så allvarligt? Well, alla begår upphovsrättsintrång. Inklusive de flesta upphovsrättskramare jag stött på bara man börjar kolla efter det.

Jag har själv försökt komma i kontakt med Facebook och insett det omöjliga i det. Som exempel utgår jag därför från att Socialdemokraterna begår upphovsrättsintrång när de använder en förvanskad Facebook-logga på sin hemsida.

”You will not use our copyrights or trademarks (including Facebook, the Facebook and F Logos, FB, Face, Poke, Wall and 32665), or any confusingly similar marks, without our written permission.” – Facebook Terms of rights. §6.5

Hade det varit i Danmark hade Facebook med ett enkelt domstolsbeslut kunnat koppla bort det Socialdemokratiska partiet från nätet. Utan att Socialdemokraterna fått en chans att ens invända eller bli meddelade om det.

Nu tror jag inte att de skulle göra det, Facebook är ju inte korkade på det sättet, men de förbehåller sig onekligen rätten att tala om var, när och hur deras varumärke får användas. Och det visar på möjligheterna när upphovsindustrin får bestämma spelreglerna.

Osökt kopplar jag det till UNT satiren och Oscar Swartz inlägg om den vansinniga historien med den polisanmälda transgenusmotorn. I Danmark hade det idag inte ens behövts ett mail till sajten för att få bort den.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: