COP15 och tillslaget mot hackerspacet Forsken, ett tankeexperiment

by

Forsken är ett hackerspace i Malmö där man på tisdagar kan komma och skruva sönder och bygga om saker. I lördags pågick en punkkoncert i samma byggnad när polisen slog till med en krogkontroll mot den festen. Forskens lokal en våning upp fick också besök och polisen tog med sig alla moderna datorer därifrån och tänker inte lämna tillbaka dem.

Jag har ägnat mig åt ett litet tankeexperiment för att försöka förstå varför Forskens datorer inte lämnas tillbaka och varför Relacom deltog vid en planerad krogkontroll. Om jag var polis…

Om jag var polis och ansvarig för säkerheten i Malmö, skulle jag slå till mot Utkanten då? Gjorde jag det inför European Social Forum där en bank fick sin ruta inslagen? Gjorde jag det inför Davids Cup matchen där en polisbuss blev söndersparkad?  Svar nej. Ett bankfönster och en polisbuss är något vi kan hantera. Dessutom tar vi dem efteråt.

Om jag var polis och ansvarig i Sverige för samordningen med Danmark vid ett internationellt toppmöte i Köpenhamn med 194 länders representanter inklusive den amerikanska presidenten. Aj,nu fick jag ont i huvudet. Al-Qaida…Finns det ett större terrormål i år? Och så 100.000-tals demonstranter från hela världen? Varav några militanta… Jag måste nog undersöka potentiella orosmoment och försöka eliminera kända risker…

Vad missade jag då vid EU-toppmötet i Göteborg 2001…? Få se nu…jag läser lite i rapporten från försvarshögskolan…  Demonstranterna hade en sambandscentral som koordinerade attacker via sms. Polisradion stördes ut. Flera dagars kaos ledde till att några poliser sköt en journalist i benet och en stenkastare i magen så han svävade mellan liv och död.  Hmm. Inte bra. Priset är på tok för högt om någon dör. Vad kan jag göra för att det här inte ska hända under toppmötet i Köpenhamn?

Aktivisterna kommer nog att samlas i Malmö på Utkanten, där hade de sitt convergence center under European Social Forum. SMS koordingering via datorer alltså… datorerna får vi ta bort därifrån. Och är det några som kan bygga radiosändare är det folk på Forsken… snabba datorer för radiostörning står det här i rapporten också, bara snabba datorer alltså… Nu lär det bli trixigt med tillstånden, men om jag låter kollegerna göra en rassia mot svartklubben en vecka innan toppmötet i Köpenhamn…. Och så tar jag med radioexperterna från gamla televerket! Relacom heter de visst numera… ok, det är lite tveksamt, men med tanke på riskerna så kör vi på det! Forsken är ju nästan samma sak som Utkanten…

—- Källor/bakgrundsmaterial —

Oordningens dynamik – En jämförelse av demonstrationerna i Prag, Nice, Göteborg och Genua. Finn Wallman, Försvarshögskolan 2006.

Sid 53 – Polisen hade uppgifter om att det fanns datorer och kommunikationssystem i den lokal som INPEG hyrde, vilket skulle göra INPEG:s stab lika välutrustad som polisens. Även om polisen visste att det pågick olagligheter fick den inte tillstånd av åklagaren att göra ett tillslag, och detta på grund av bristande bevis.

Sid 77 – Vid 20-tiden började kraftiga störningar på polisradion. Order som gavs kvitterades av en spökröst och det förekom falsk ordergivning och ständiga larmanrop. Det förekom också en mansröst som talade om att han skulle döda en kvinna. Även musik hördes på polisradion. Detta gjorde att det blev svårt att upprätthålla kontakter mellan polisenheterna och de fick i vissa fall använda sina mobiltelefoner.

Sid 103 – RAKEL-systemet kommer att göra det svårare för aktivister med högteknologiska datorer att störa polisens sändningar.

Polisens Rakel skjuts fram igen Tekniken är inte tillräckligt bra än och införandet skjuts återigen fram ytterliggare ett år  [till 2010].

Annonser

Etiketter: , ,

7 svar to “COP15 och tillslaget mot hackerspacet Forsken, ett tankeexperiment”

 1. klara Says:

  Ja, ungefär så är jag tämligen övertygad om att det är 🙂 Förutom att bevisen mot sambandscentralen var väldigt dåliga och deras straff sänktes betydligt i HD om jag inte minns fel 🙂

 2. Anders Hedberg Says:

  Jo, det stämmer att domarna mot sambandscentralen nästan halverades i hovrätten.

  Ur ett informationskrigsperspektiv ska det bli intressant att se om de stänger ner Twitter under COP15, eller om vi får se domar baserade på vad folk skrivit där senare. Valet i Iran/Teheran i färskt minne. http://www.washingtontimes.com/news/2009/jun/16/irans-twitter-revolution/

  Oj, foliehatt på 😉 Anonymous/The Pirate Bays aktioner under demonstrationerna i Teheran… kan de ha motiverat ett tillslag mot Forsken nu inför COP15?

 3. Händelsehorisont Says:

  Att tillslaget på Forsken hade med COP att göra är nog ingen vidare långsökt gissning. Men det är också ett riktigt illavarlsande tecken om vad som väntas om samhälle och ordningsmakt fortsätter marschera i otakt och åt varsitt håll.

 4. Anders Hedberg Says:

  På något sätt verkar de här supertoppmötena spåra ur. Dels har vi mediatäckningen som är enorm (>5000 journalister!). Dels flera hundratusentals demonstranter från hela världen vilket leder till säkerhetspådrag som blir helt absurda där man kastar ut alla normala lagar och regler. Stängda gränser, 40 dagars internering för ohörsamhet, 12 timmars häktning utan anledning alls och stora hundburar för att klara alla fångar. Det är ju helt sanslöst.

  Men… Nu har jag läste ett 20-tal artiklar om toppmöten, polistaktik och anarki och jag blir trött. Anarkisterna verkar tro att det är politikernas uppgift att ändra saker åt dem och att man genom våld kan få politikerna att göra det. Hur i hela friden ska en sten i ett bankfönster eller en stormad byggnad på något sätt få en normal politiker att jobba hårdare med klimatfrågan? Miljöpartiet har nu 10.4% i mätningarna, om Köpenhamn spårar ur och man lyckas inta kongresshallarna, förmodligen med många skadade och traumatisera politiker, poliser och aktivister som följd, hur många procent kommer då Miljöpartiet att ha i nästa valundersökning? och hur stort reellt inflytande kommer de att ha politiskt på klimatfrågan?

 5. Anders Hedberg Says:

  Liten uppdatering, Författningsskyddet hos Säpo erkänner mer eller mindre ”spaningarna” i Sydsvenskan.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3892713.svd
  ”Svenska Säpo gör bedömningen att om det blir bråk så blir det i Köpenhamn. Man följer också ”brottsaktiva autonoma nätverk” i Skåne och informerar de danska kollegorna.”

  Även Iran förebereder sig på demonstrationer genom att stänga av mobiltelenäten och internet nu på måndag –
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-stanger-av-internet-pa-mandag-1.1008446

  Lite positivt iallafall från Svenska Dagbladet artikeln!
  ”Aktiviteterna vid det alternativa klimatmötet är dock inga som helst problem, tror Flemming Sten Munch.

  –Det är fredliga människor som diskuterar demokrati och miljö. ”

  Skönt att höra. Piratpartiet kommer nämligen att ha en monter inne på Climaforum!

 6. Forsken raidad igen av misstag? « Piraten Anders Says:

  […] Forskningsavdelning som är ett hackerspace i Malmö har återigen drabbats av polisens märkliga härjningar. Senast var det inför COP15 i Köpenhamn. […]

 7. Min dator är min borg – polisens rätt att beslagta datorer ifrågasätts « Piraten Anders Says:

  […] sina datorer plockade när polisen gjorde en alkoholrazzia mot en punkkoncert våningen under.  Förmodligen preventivt men missriktat inför COP15 som jag skrivit tidigare.  Nu senast var det Mikael Nordfeldht vars datorer blev bortfraktade efter ett samtal från Umeå […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: