Innovation utan patent?

by

Det talas mycket om Öppen Innovation just nu. Att kunder i samarbete med leverantörer och tillverkare förbättrar produkterna. Den här intervjun med GBS Bindra, Director of Innovation på Logica, fokuserar också på detta.  Det handlar om att plocka fram nya värden för kunden, det är det som gör företag framgångsrika i längden.

Det vi ofta fastnar på är att vi mäter framgång och innovationsklimat med antalet patent som tas. Mycket kraft och energi läggs nu på att skydda och låsa in idéer och andra intellektuella rättigheter. Det är därför spännande att i en så lång intervju så nämns flera gånger samarbete, öppenhet och hur man ökar värdet för kunderna. Jag hittar faktiskt inte ett enda ord om patent!

Det känns som en kommande trend, och jag tror den är positiv för hela samhället!

Annonser

Etiketter: , ,

4 svar to “Innovation utan patent?”

 1. Rutros Says:

  Bakgrunden till
  ”Det vi ofta fastnar på är att vi mäter framgång och innovationsklimat med antalet patent som tas.”

  är

  ”Antalet patentansökningar är en temperaturmätare på framtidstron i
  Sverige. Ju fler patent desto fler är det som har tagit steget mot att kommersialisera sina uppfinningar. Ska vi lyfta oss ur krisen behöver vi människor som tror, vill och vågar,”

  Det kallar jag patentallergi! Kommentarer är överflödiga

  • Anders Hedberg Says:

   Jag erkänner du fick mig 😉

   Skämt åsido, antalet patent följer förmodligen hur mycket investeringar i nyutveckling som görs. Det låter rimligt med en koppling där. Kommer man på något nytt under utvecklingen så bör man nog patentera det (för systemet ser ut så, idealist är jag på fritiden, realist på jobbet ;-).

   Det jag menar är att patent i sig ses som en indikator för hur framgångsrika vi är, vilket leder till att mer statliga stödpengar läggs på just patentering istället för marknadsföring eller andra vettigare saker. Man får det man mäter helt enkelt.

 2. Rutros Says:

  Logica ett IT service företag som inte nämner patent. Vilken upptäkt. Varken tjänsteföretag eller mjukvaruföretag (mjukvarupatent endast i USA) har någonsin stått inför en så riskfylld initial satsning att patentskydd behövs för att skydda mot illojal konkurrens. Innovation är faktiskt inte synonymt med teknisk utvevkling

  • Anders Hedberg Says:

   Det är intressant, skulle mjukvaruföretag vara mindre riskfyllda? Det är lite där som jag tror kärnan ligger.

   Sen köper jag inte det här med illojal konkurrans, vad är just illojal i sammanhanget. Konkurrans inbegriper tävlan. Någon som fuskat och dopat sig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: