Parley – Livesammanfattning från Marcins föreläsning

by

Marcin de Kaminskis – Nätpolitik eller politik kring nätet bambusas här. Lite sporadiska kommentarer av vad han säger –

Många vill använda nätet för att nå ut med sina idéer. Väldigt statiskt al’a megafon för att leverera traditionell politik.

Internet är inte ett linjärt nät, utan en samling av kluster. De behöver inte vara permanenta. Här har den traditionella politiken fastnat, man vet inte hur man ska förändra den värd som ligger bortom internet. Man tror att det räcker att använda tjänster som YouTube, Facebook etc.

Internet är flyktigt och temporärt. Det funkar då inte att ha en hierarkisk organisation. Utifrån mitt perspektiv så är piratpartiet en sådan struktur även om den har färre nivåer. Toppen finns fortfarande och bör diskuteras. Man kan inte vara nöjd förrän man ändrat det.

Jag har jobbat mycket med kluster. Det mest kända i Sverige är Telecomix klustret, också kännt som reBuild. Det samlade folk som ville se internet som det var, inte ett trasigt internet.

IRAN – de gjorde så att den stänga kommunikationen kom ut. Med hjälp av proxyservrar som sattes upp inom Iran så kunde man öppna upp kommunikationerna i Iran.

Ingen visste var man kom ifrån eller vem var, det som förde oss samman var viljan att öppna upp kommunikationsvägarna.

Telekompaketet – en samling lagar som reglerar internet. En del lagar är bra, en del är dåliga. En dålig lag är att man försöker lägga ansvaret för olika typer av kommunikation på operatörerna. Här jobbar vi mest med opinionsbildning. Vi satte upp sajter som visade hur MEPs röstat i liknande frågor tidigare, satte upp kampanjsidor.

Internet är en livsvärld som man måste arbeta i och inte med. Det är viktigt att se internet som någonting mer som en marknad, utan mer som en kommunikationsväg för demokrati.

Internet är inte någonting som kan garanteras oss. Acta, IPRED, Datalagringsdirektiven – alla dessa lagförslag hotar internet och oss. Alla dessa lagförslag hotar det vi ser som vår livsvärld.

Jag är inte piratpartist och kallar mig inte pirat eller ens *partist. Jag är lite rädd att ni efter EU-valet slappnar av och koncentrerar er på riksdagsvalet och kommunvalet och tappar fokus från det jag anser viktigt.

Jag hoppas att den helg ni har framför er tas tillvara så gott ni kan.

Frågor…

Den fria kommunikationen är en demokratiskt grundpelare. De politiker som finns idag ser inte internets storhet, utan som ett hot. Om internet naggas i kanten…

När vi startade Piratbyrån runt 2004/5 så fick vi direkt frågan om vi inte skulle starta ett parti också. Det ville vi inte.

Se bortom de gränser som finns. Det gäller att inte falla ner i de gropar där

Människor behöver känna sig sedda och behövda.

Fråga – Internetmedborgare, hur ser du på konflikten mellan medlemmar i en stat och internetmedborgare.

Kampen om EU platsen var inte ett mål, utan kampen om att driva frågorna inom EU behöver fortsätta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: